Siber Zorbalık

Siber Zorbalık Nedir?

Siber zorbalık, internet ortamında, bir başkasına karşı sürekli bir şekilde gerçekleştirilen; incitici, zarar verici, tehditkâr ve saldırgan davranışların bulunmaktır.

Siber Zorbalık Nasıl Anlaşılır?

• İnternette ortamında küfürlü, üzücü, rahatsız edici ve hakaret içeren mesajlar, yorumlar alıyorsanız,
  • Tehdit ediliyorsanız,
  • İnternette sürekli ve kasıtlı olarak rahatsız edici davranışlara maruz kalıyorsanız,
  • İzniniz olmadan size ait bir fotoğraf veya video internet ortamında kötü amaçlarla kullanılıyorsa,
  • Çirkin, şişko, aptal, dört göz, okulun en tembeli, kepçe kulak, havuç ve benzeri lakaplar takılıyorsa,
  • Arkadaşlarınız tarafından yalnızlaştırılıyorsanız,
  • Gizlice fotoğraf ve videolarınız çekiliyor ve bunlar internet ortamlarında paylaşılıyorsa, Siber Zorbalığa maruz kalıyorsunuz.
  • Siber Zorbalığı Önlemek İçin Ne Yapmalısınız?

• Cep telefonu numaranızı kimlere verdiğinize dikkat edin, herkesle paylaşmayın.

• Bilmediğiniz kişilerden gelen metinleri, e-postaları, mesajları, yorumları cevaplamayın.

• Size ait veya başkalarının fotoğraflarını ve videolarını internet ortamlarda yayınlamayın. Bu özel içerikler, sizi veya başkalarını zorbalığa uğratmak için aleyhinizde ve montajlanarak kullanılabilir.

• Çevrimiçi kimliğinizi güvende tutun. Hesaplarınızda, sizi tanıyan kişilerin kolayca tahmin edemeyeceği güçlü şifreler oluşturun. Şifreler büyük-küçük harflerden, sayılardan ve özel karakterlerden oluşmalıdır.

• "Gizli sorunuz" için zor cevaplar seçin.

• Şifrenizi arkadaşlarınız da dâhil hiç kimseyle paylaşmayın.

• Sakin olun! Annenizden, babanızdan, öğretmeninizden veya güvendiğiniz bir büyüğünüzden yardım isteyin.

• Büyüklerinize olayla ilgili bilgi vermekten çekinmeyin ve neler yaşadığınızı anlatın.

• Siber zorbalık, güven duyulan bir yetişkine veya zorbalığın gerçekleştiği web sitesine mutlaka bildirilmelidir. Kişisel kimliğin korunması için anonim olarak da bildirilebilir.

• Zorbalık yapan insanlara, özellikle bilinmeyen numaralardan gelen mesajlara cevap vermeyin, misilleme yapmayın.

• Zorbalık mesajlarını, resimleri-fotoğrafları kanıt olarak saklayın. Siber Zorbalık durumunun okula veya polise bildirilmesi durumunda bu kanıtlara ihtiyacınız olacak.

• Siber Zorba Olmayın!

• Hiç kimseyle kavga etmeyin!
    • Hiç kimseyi tehdit etmeyin.
    • Hiç kimseye lakap takmayın.
    • Hiç kimseyi dışlamayın.
    • Hiç kimseyle alay etmeyin.
    • Kaba ve incitici sözler kullanmayın.
    • Başkalarına zarar vermeyin.
    • Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.
    • Bilmediğiniz konular hakkında yorum yapmayın.
    • Sahte bir kimliğe bürünmeyin.
    • Tanımadığınız kişilerle konuşmayın.
    • Başkalarına ait fotoğrafları ve bilgileri izinsiz kullanmayın.
    • Bilmediğiniz sitelere girmeyin ve şüpheli linklere tıklamayın.
    • Ele geçirilmesi ve tahmin edilmesi zor güçlü şifreler kullanın.
    • Kendinize yapılmasını istemediğiniz bir şeyi başkalarına yapmayın.
    • Üzmemek ve üzülmemek için saygılı bir internet kullanıcısı olun.
    • Bütün insanlara karşı saygılı ve merhametli olun.
    • "Siber Zorba" olmayın ve size "Siber Zorbalık" yapılmasına izin vermeyin.
    • 18-01-202318-01-2023
Yayın: 21.01.2023 - Güncelleme: 21.01.2023 12:18 - Görüntülenme: 98